cases passive | 1 (by Gemma Blanes)

img_20140531_100346
caminar descalç o la presa de terra
12 gener, 2018

cases passive | 1 (by Gemma Blanes)

cases passive baix consum energètic

Aquest és el primer d’una serie d’articles on ens disposem a desgranar els conceptes que engloben les cases passivepassivehaus per entendre millor els avantatges d’aquests edificis.

Els criteris bàsics de l’arquitectura passiva es basen en els principis de l’arquitectura tradicional, i aquests s’han desenvolupat per satisfer les necessitats de confort interior, per l’usuari actual.

Confort és la paraula clau: confort amb un consum energètic molt baix, és el que aconsegueix l’estàndard passive i ho fa a partir d’uns criteris tècnics, constructius i de disseny concrets.

Hem de pensar que amb l’estàndard passive les necessitats de demanda de calefacció i refrigeració al nostre clima tenen una reducció d’entre el 65% i el 75%, en relació a una construcció normal.

Quan diem que els criteris bàsics de l’ estàndard passive es basen en l’arquitectura tradicional, ens referim a que com aquesta, el passive es basa en primera instància, en aprofitar al màxim els recursos naturals del nostre entorn que puguin ser beneficiosos pel nostre confort interior:

  • aprofitament del sol i la llum natural a l’hivern.

  • minimització de la incidència solar a l’estiu.

A Alemanya és on a principis dels anys 80, va començar aquesta evolució de cases de baix consum energètic, i es van marcar les pautes per la definició de passive en climes freds.

El nostre clima mediterrani, més càlid, és més complex en si mateix per la seva variabilitat de temperatura entre hivern i estiu, i no ha estat fins més tard que no s’han marcat aquestes pautes.

Així els conceptes claus d’una casa passive al nostre clima són:

  1. Bon disseny

  2. Aïllament tèrmic

  3. Absència de ponts tèrmics

  4. Alta qualitat en tancaments

  5. Hermeticitat

  6. Ventilació controlada amb recuperador de calor

  7. Ventilació creuada natural a l’estiu

En els pròxims articles desenvoluparem tots aquests conceptes… Seguiu-nos, us hi esperem!

Deixa un comentari